donderdag 28 februari 2013

Een uitstapje naar ISVAG

Hej ,
we hebben een uitstap gemaakt naar ISVAG de restafvalverbrander van Antwerpen. Het was heel leuk en leerzaam, maar het stonk er wel dus als je er ooit naartoe gaat... Neem zeker een wasknijper mee!!!๐Ÿ˜‹Nu gaan we een beetje uitleggen hoe ISVAG werkt en de weg die het afval en de gassen afleggen door gans het bedrijf.
1.Eerst moeten alle vrachtwagens van heel Antwerpen langs de weegbrug voor en na het lossen van hun afval ook zodat ze daarna kunnen bereken hoeveel kg afval Antwerpen heeft geproduceerd.
2.Daarna gaan ze naar de opslagbunker en lossen ze al het afval.In de bunker kan zo'n 3.000 ton afval opgeslagen worden. Er is een nogal irritante smerige lucht maar die wordt weggezogen en als zuurstof gebruikt om de ovens te laten branden ,maar er blijft soms nog wat (vooral niet prettig ruikende-)lucht over en dat is soms nogal vervelend๐Ÿ˜’
3. Het grof vuil gaat eerst door de rotorschaar het lijkt op een koffiemolen maar dan veel groter en niet bestemt voor koffie maar eerder voor bankstellen en iets grotere dingen dan een koffieboon.
4.Nadat alles fijn is gemalen en goed door mekaar is geschud (homogeen mengsel)dan kan het naar de ovens gaan.
5.In ISVAG werken ze met 2 roosterovens ,roosters die kantelen en schuiven om het afval beter te laten verbrandden bij zo'n 950 graden Celsius. Bij die temperatuur duurt het ongeveer 45minuten voordat 9 ton afval helemaal is opgebrand.
6. Maar bij de verbranding van afval ontstaan er een hoop giftige/schadelijke stoffen (die vroeger gewoon in de lucht werden gepompt), maar nu is het helemaal anders. De warme lucht stijgt naar boven en koelt even af.
7.Daarna begint het zijn reis in de elektrofilters daar worden de gassen voor zo'n 99% gezuiverd maar dat is niet goed genoeg dus op naar de volgende stap....
8.De half natte wassing ,er wordt dan kalkmelk vernevelt en over de lucht gesproeid en de gassen koelen dan goed af tot zo'n 170 graden
9.Daarna komen de mouwenfilters waar de lucht door moet en de meeste laatste schadelijke stofdeeltjes (zoals dioxines, furanen en de zware metalen) blijven er in hangen.
10. En dan de laatste stap van het hele zuiveringsproces: de natte wassing. In de natte wassing wordt de gassen besproeid met water en koelt het nog eens af tot 65 graden Celsius.
ISVAG heeft een waterzuiveringsstation dus er komt geen druppel water in het riool ๐Ÿ‘Ze werken ook samen met Electrabel. Want met de warme lucht van de ovens kunnen ze groene energie produceren. De warmte wordt in een afgesloten ketel stoom. En met die stoom laten ze een turbine die gekoppeld is aan een alternator (die elektrische energie produceert)draaien en zo ontstaan er groene energie van afval.
hopelijk hebben jullie genoten van dit denkbeeldig reisje door heel ISVAG ๐Ÿ˜„

groetjes Kiyana,Zina,Sam,Vincent ๐Ÿ˜Š