woensdag 15 mei 2013

kamp c en aquafin


heeey ,
we hadden deze week een projectweek. en we hadden ook een projectdag voor techniek!!toen zijn we naar kamp c en aquafin geweest maar eerst kamp c!!😀

kamp c
gaat over duurzaam bouwen en duurzaam bouwen is bouwen met respect voor het milieu ,natuur en de mens. en dat gaat eigenlijk over 4dingen
-ruimte
- energie
- water
- materiaal

energie
het allerbeste is om je huis op het zuiden te richten. want door de zon die binnenschijnt moet je al geen lampen aan doen en het wordt ineens al wat warmer in je huis of kamer. dus dan kan de chauffage ook al zachter.  voor zo weinig warmteverlies te hebben zijn huizen met zo weinig mogelijk buitenmuren of een rijhuis het beste ,omdat er veel warmte verlies is via de muren.  voor veel licht naar binnen te brengen bespaar je handig. dus met grote ramen,een lichtstraatof je huis naar het zuiden te richten,.... en nog zoveel meer zijn kleine dingen voor veel licht binnen te brengen😊natuurlijk bestaan er ook technieken voor de zon buiten te houden. je hebt:- vaste buiten zonnewering vb.uitstekend dakrand, luifel
- beweegbare buiten zonnewering vb. parasollen, rolluik
- natuurlijke buiten zonnewering vb. bomen(leilinde), haag 
waarom geen gordijnen ,omdat ze alleen het licht buiten houden. 
wat ook kan is fotovoltaïsche zonnepanelen installeren. deze cellen zetten licht om in elektriciteit wat dus net iets handiger is dan de gewone zonnepanelen. en als er niet veel licht binnenkomt dan kun je best lampen met een hoog rendement (dit  betekent dat ze heel weinig verbruiken. de beste zijn ledlampen daarna komen de spaar- en de tl- lampen. daarna de halogeenlampen en als laatste de gloeilamp. de zonneboiler maakt water warm met behulp de zon. een zonneboiler werkt met een glazen plaat die wordt opgewarmd door de zon, onder deze plaat zit dan weer een donkere plaat en die houdt de warmte tegen.  

water
door een groendak (een dak vol mossen en vetplantjes) te plaatsen komt er minder water in het riool en houdt tijdens de zomer de warmte buiten te houden maar het maakt de plek ook gewoon groener. dit gaat op platte en hellende daken maar je dak moet wel verstevigd worden.
wat ook altijd kan is een eigen waterzuiveringsinstallatie of een IBA. een IBA staat voor individuele behandeling voor afvalwater. en het maakt van het vuile water biologisch zuiver water. en met biologisch water bedoelen we dat het geschikt is voor planten  en dieren maar niet voor mensen. je kunt dit water dus perfect gebruiken voor je planten water te geven en je tiolet mee door te spoelen en nog zoveel dingen. een IBA kan water zuiveren van +\- 3 grote gezinnen.  
ruimte

casana ( demoruimte )
de casana is een eengezinswoning die bio-ecologische principes. dus ook een klein gezin kan duurzaam bouwen. deze principes houden in dat:
•de materialen gezond en vooral ecologisch verantwoord moeten zijn. 
•de woning een houten skelet heeft. 
• je als isolatie vooral stro en papiercellulose gebruikt.  
dat er heel verstandig wordt omgesprongen met het verbruik van energie en water. 
• de verwarming wordt aangestuurd met houtpellets( pellets die worden gemaakt van de restjes hout. )
• het warm water komt van een zonneboiler. 
materiaal 
isoleren is voor de warmte binnen te houfen in de winter en juist weer buiten te houden in de winter. het dak is de plaats waar de meeste warmte ,en dus ook de meeste energie verloren gaat. er zijn 4 soorten isolatiemateriaal 
1. de mineralen wollen vb. rotswol & glaswol
2. de schuimen vb. pu & piepschuim 
3. de natuurlijke materialen vb. kokos & stro 
4. de gerecycleerde materialen vb. papiercellulose & cellenglas
Natuurlijk heb je altijd dingen die beter isoleren en we zetten ze hier op een rijtje 
1 hout
2 cellenbeton
3 snelbouwstenen & geperforeerde bakstenen 
4 betonsteen 



auquafin 

de onderdelen: 
1. gemeentelijk riool
2. collector
3. vijzels
4. roosters
5. slibverwerking
6. vet -en zandvanger
7. beluchtingsbekken 
8. nabezinktank
9. gezuiverd water 
    
bij de beluchtingsbekken, nr. 7. dit is belangrijk voor de bacteriën die zuurstof nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen en voor de afbraak van het organisch materiaal. 

donderdag 28 februari 2013

Een uitstapje naar ISVAG

Hej ,
we hebben een uitstap gemaakt naar ISVAG de restafvalverbrander van Antwerpen. Het was heel leuk en leerzaam, maar het stonk er wel dus als je er ooit naartoe gaat... Neem zeker een wasknijper mee!!!😋Nu gaan we een beetje uitleggen hoe ISVAG werkt en de weg die het afval en de gassen afleggen door gans het bedrijf.
1.Eerst moeten alle vrachtwagens van heel Antwerpen langs de weegbrug voor en na het lossen van hun afval ook zodat ze daarna kunnen bereken hoeveel kg afval Antwerpen heeft geproduceerd.
2.Daarna gaan ze naar de opslagbunker en lossen ze al het afval.In de bunker kan zo'n 3.000 ton afval opgeslagen worden. Er is een nogal irritante smerige lucht maar die wordt weggezogen en als zuurstof gebruikt om de ovens te laten branden ,maar er blijft soms nog wat (vooral niet prettig ruikende-)lucht over en dat is soms nogal vervelend😒
3. Het grof vuil gaat eerst door de rotorschaar het lijkt op een koffiemolen maar dan veel groter en niet bestemt voor koffie maar eerder voor bankstellen en iets grotere dingen dan een koffieboon.
4.Nadat alles fijn is gemalen en goed door mekaar is geschud (homogeen mengsel)dan kan het naar de ovens gaan.
5.In ISVAG werken ze met 2 roosterovens ,roosters die kantelen en schuiven om het afval beter te laten verbrandden bij zo'n 950 graden Celsius. Bij die temperatuur duurt het ongeveer 45minuten voordat 9 ton afval helemaal is opgebrand.
6. Maar bij de verbranding van afval ontstaan er een hoop giftige/schadelijke stoffen (die vroeger gewoon in de lucht werden gepompt), maar nu is het helemaal anders. De warme lucht stijgt naar boven en koelt even af.
7.Daarna begint het zijn reis in de elektrofilters daar worden de gassen voor zo'n 99% gezuiverd maar dat is niet goed genoeg dus op naar de volgende stap....
8.De half natte wassing ,er wordt dan kalkmelk vernevelt en over de lucht gesproeid en de gassen koelen dan goed af tot zo'n 170 graden
9.Daarna komen de mouwenfilters waar de lucht door moet en de meeste laatste schadelijke stofdeeltjes (zoals dioxines, furanen en de zware metalen) blijven er in hangen.
10. En dan de laatste stap van het hele zuiveringsproces: de natte wassing. In de natte wassing wordt de gassen besproeid met water en koelt het nog eens af tot 65 graden Celsius.
ISVAG heeft een waterzuiveringsstation dus er komt geen druppel water in het riool 👍Ze werken ook samen met Electrabel. Want met de warme lucht van de ovens kunnen ze groene energie produceren. De warmte wordt in een afgesloten ketel stoom. En met die stoom laten ze een turbine die gekoppeld is aan een alternator (die elektrische energie produceert)draaien en zo ontstaan er groene energie van afval.
hopelijk hebben jullie genoten van dit denkbeeldig reisje door heel ISVAG 😄

groetjes Kiyana,Zina,Sam,Vincent 😊




donderdag 31 januari 2013

t'is knutseltijd😀

Heej
we hebben met de ipad een stopmotion-filmpje gemaakt, over het maken van een gerecycleerde kaarsenhouder. Hier is het stappenplan voor als je zin hebt om eens te knutselen.Voor dat we beginnen hebben we een proper blikje(want je wilt echt geen frisdrank op je handen waneer je er mee bezig bent!),een schaar,een schroevendraaier,een meetlat,(een rekenmachine),een lat,een hamer en nog even ter informatie vanaf dat je in een blikje begint te knippen dan wordt het ongeloofelijk scherp dus pas op!👍
Stap1:Maak bij de boven rand van he blikje een klein gat met een schroevendraaier.
Stap2:Knip de boven rand van je blikje eraf.
Stap3:Bereken de omtrek van je blikje met deze formule (diameter x 3,1415)
Stap4:Deel de omtrek door 12,13,14.We hebben 12-14 strookjes nodig.
Stap5:Maak de verdeling en knip recht naar beneden en knip helemaal tot aan de blikbodem.Plooi ze daarna horizontaal.
Stap6:Plooi de strookjes in een hoek over de andere, en zo doe je dat voor al je stroken. Je laatste strook plooi je onder je eertse strook en alles zit mooi en goed vast
Stap7:Momenteel kan er geen kaarsje in dus klop (zachtjes!)de bolle onderkant plat met de hamer zorg er wel voor dat je niet te hard doorklopt want dan wordt het langs de onderkant bol en gaat je kaarsenhouder tollen.
😀En daar heb je je eigen gerecycleerde kaarsenhouder👍


Veel knutselplezier van Vincent,Kiyana,Sam,Zina